Renk Çemberi ve Temel Kavramlar /Ahmet Özol

  İnsan çevresiyle iletişim halinde ve bu iletişimle çevresini tanımlayan bir insandır. Bu tanımlama ile renk özellikleri ile ilgili bilgi ve kavramlarda gelişmiştir. İnsan olgusu bu noktada gördüklerine odaklanır. Boşluk alanda ışık olduğunu düşünmez.
  Boyanın renkleriyle ışık renklerinin farklılığını Hermann Von Helmolti ortaya koymuştur. Boya renkleriki yapı renk çemberinde görünmektedir ve bu bilgi genel olarak yaygındır.
                       

  Pigment: Bir yüzeye renk katmada kullanılan sıvı ,toz karışımlı maddelerin renk sağlayan niteliğine pigment denir. Geleneksel olarak renk kuramında, üç pigment renk vardır. Kırmızı, mavi ve sarı olmak üzere adlandırılan bu renkler başka renklere karışmamış olanlardır.

 Hue: Renk çemberinde yer alan renklerden her birini diğerinden ayırtan ve rengin karakterini tanımlatan özelliğe hue denir.




 Saturation(Doyum): Karşıt renkler yan yana gelirse birbirini canlandırır ve hatta renk şiddetleri fazlaysa, bakılmaz derecede güçlü etki yapabilir.


 Value(Değer): Işık karışımları konusunda söz edildiğinde, değer parlaklık olarak bilinir.
 Analog Renkler: Renk çemberinde yer alan renklerde, yan yana gelenlere analog renkler denir. Bu tür yakınlık içinde olan renkler, sanatçılar arasında 'komşu renkler' olarak da adlandırılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa'da Gotik , Rönesans ve Barok Mimarilerinin Çatı ve Cephe sistemleri Açısından Karşılaştırılması

Tasarım Felsefesi ve Bilimin Serüveni / Tunalı İsmail Tasarım Felsefesi