Sanat Eğitimi ve Tasarımda Temel Değerler - Renk / Ahmet Özol

Renk ışığın dışa vurumu olarak da değerlendirilebilir.
‎ Güneş ışığı gökyüzünden geldiğinde, havada bulunan partiküllerden büyük oranda oksijen ve azot partiküllerin engelleriyle karşılaşır. Bu çarpışmada ışınlar yön değiştirirler. Bunların hepsini İngiliz fizikçi ve Nobel ödülü sahibi Lord Rayleigh keşfetmiştir. Onun anısına, ışığı havanın içinde doğru yoldan saptıran bu olaya 'Rayleigh-Serpintisi' denir.

  Bilim 'insanı İsaac Newton 1666 da renk sistemleri üzerine açıklamalar getirmiştir. Bir ışın demeti cam prizmanın bir yüzeyine yöneldiginde, iç kısmına doğru kırılmaya uğrayıp ikinci yüzeye çarpar ve yine kırılarak prizmayi terk eder.
Nesneleri tanımlarken, ilk sıralanan değerlerin başında biçimsel yapı ve renk özelliği gelmektedir. Bir nesne görülebilen tüm ışıkları emerse siyah renkte görünür. Hiç emmezse beyaz görünümlü ya da saydam niteliktedir. Cismin enerji emişi atomun yapısına, elektrik yüküne ve doğrudan içinde bulunduğu doğal koşullara göre değişir.

  Parlak bir şekilde aydınlatılmış yeşil yüzeyli bir cisme dikkatli bakıldıktan sonra göz kapatılınca veya aniden beyaz bir duvara bakılınca göz kapağında kırmızı görüntüler oluşur.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Avrupa'da Gotik , Rönesans ve Barok Mimarilerinin Çatı ve Cephe sistemleri Açısından Karşılaştırılması

Tasarım Felsefesi ve Bilimin Serüveni / Tunalı İsmail Tasarım Felsefesi

Renk Çemberi ve Temel Kavramlar /Ahmet Özol